Αποχρώσεις του κόκκινου

Από το xromata.com: Δεν υπάρχει καλύτερος προσδιορισμός του κόκκινου χρώματος από το να πούμε πως κόκκινο είναι το χρώμα του αίματος. Λέγοντας κόκκινο, εννοούμε την ομάδα των χρωμάτων που οι αποχρώσεις της κυμαίνονται από το κοκκινωπό πορτοκαλί, μέχρι το πολύ κοκκινισμένο μωβ, το ροδί ή τριανταφυλλί ή  πορφυρό ή ματζέντα ή όπως αλλιώς γίνεται κατανοητό από τον καθένα μας. Αυτές οι ονομασίες χαρακτηρίζουν αποχρώσεις του ενός άκρου της κόκκινης ακτινοβολίας, ενώ πολλές άλλες ονομασίες μας βοηθούν να προσδιορίσουμε συγκεκριμένες αποχρώσεις του κόκκινου, όπως: κόκκινο της φωτιάς, κερασί, άλικο, βυσσινί, μπορντό, σκάρλετ κλπ.. ‘Όμως στους καλλιτεχνικούς κύκλους και στην βιομηχανία των χρωμάτων, δυο ξενικές ονομασίες ομαδοποιούν και διαχωρίζουν τις δυο βασικές ομάδες του κόκκινου. Ο όρος «βερμιγιόν» χαρακτηρίζει τα θερμότερα χρώματα, αυτά που ενέχουν λίγο κίτρινο, ενώ αυτά που ελάχιστο μπλε τους μειώνει την ιδιότητα του θερμού χρώματος, καλύπτονται από τον όρο «καρμίνιο». Τα ροζ χρώματα  είναι αποχρώσεις του κόκκινου αναμεμιγμένες με λευκό και είναι μια υποομάδα του κόκκινου που τείνει να αποκτήσει εννοιολογική αυτονομία.

Οι παραλλαγές του κόκκινου μπορεί να διαφέρουν τόσο στην απόχρωση (μπορεί και να αναφέρεται και ως "ένταση" ή "κορεσμός" χρώματος), όσο και στη φωτεινότητα (ή αλλιώς λαμπρότητα ή τόνος) ή και σε δύο ή τρεις από αυτές τις ιδιότητες. Αυτές οι παραλλαγές ονομάζονται γενικώς αποχρώσεις του κόκκινου και προκύπτουν από την ανάμειξή του με άσπρο ή και μαύρο χρώμα. Η ποικιλία των αποχρώσεων του κόκκινου είναι αρκετά μεγάλη.

Μαόνι

Το χρώμα μαόνι είναι ένα κοκκινωπό καφέ ή καστανοκόκκινο χρώμα που προέρχεται από το χρώμα του ξύλου μαόνι. Mahogany στα αγγλικά που χρησιμοποιείται και σαν ονομασία χρώματος με πρώτη αναφορά το 1737.