Αποχρώσεις του πορτοκαλί

Στην οπτική το Πορτοκαλί έχει μήκος κύματος περίπου από 585 έως 620 νανόμετρα και μία χροιά (hue) 30° στο χρωματικό μοντέλο HSV. Στο χρωματικό μοντέλο RGB είναι ένα από τα τριτογενή χρώματα και βρίσκεται αριθμητικά ανάμεσα στο κόκκινο και το κίτρινο όπως φαίνεται και στον χρωματικό κύκλο RGB. To συμπληρωματικό χρώμα του Πορτοκαλί είναι το Σιέλ (Αζιούρ μπλε). Πορτοκαλί χρωστικές βρίσκουμε κυρίως στην Ώχρα και στο Κάδμιο που απορροφούν το μπλε φως.

\n\n

Οι παραλλαγές του Πορτοκαλί μπορεί να διαφέρουν τόσο στην απόχρωση (μπορεί και να αναφέρεται και ως "ένταση" ή "κορεσμός" χρώματος), όσο και στη φωτεινότητα (ή αλλιώς λαμπρότητα ή τόνος) ή και σε δύο ή τρεις από αυτές τις ιδιότητες. Αυτές οι παραλλαγές ονομάζονται γενικώς αποχρώσεις του πορτοκαλί και προκύπτουν από την ανάμειξή του με άσπρο ή και μαύρο χρώμα. Η ποικιλία των αποχρώσεων του πορτοκαλί είναι αρκετά μεγάλη.

\n

Μαόνι

Το χρώμα μαόνι είναι ένα κοκκινωπό καφέ ή καστανοκόκκινο χρώμα που προέρχεται από το χρώμα του ξύλου μαόνι. Mahogany στα αγγλικά που χρησιμοποιείται και σαν ονομασία χρώματος με πρώτη αναφορά το 1737.