Φούξια (Διαδικτυακό)

Από colornames.gr Δημιουργήθηκε: Πέμπτη, Δεκέμβριος 22, 2016 - 12:47 Ενημερώθηκε: Πέμπτη, Δεκέμβριος 22, 2016 - 14:44
Άλλες Ονομασίες
Fuchsia (web color)
To Διαδικτυακό χρώμα Φούξια ή Ματζέντα

Το φούξια είναι ένα ζωηρό πορφυρωπό κόκκινο χρώμα που πήρε το όνομά του από το άνθος του φυτού Φούξια (Fuchsia).

Το χρώμα Φούξια παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως ονομασία χρώματος με την δημιουργία μίας νέας βαφής ανιλίνης  της Φουξίνης (Fuchsine) που έγινε πατέντα το 1859. Η βαφή αυτή μετονομάστηκε, το ίδιο έτος, σε "Ματζέντα" για τον εορτασμό της νίκης του γαλλικού στρατού στη Μάχη της Ματζέντας.

Στο χρωματικό μοντέλο RGB, που χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή όλων των χρωμάτων στις οθόνες τηλεοράσεων υπολογιστών και κινητών συσκευών, το χρώμα Φούξια και το χρώμα Ματζέντα είναι ακριβώς τα ίδια, και παράγονται με την ανάμειξη του Μπλε και του Κόκκινου φωτός, σε ίσες αναλογίες και στη μέγιστη έντασή τους.

Στην έγχρωμη εκτύπωση και στη διακόσμηση υπάρχουν παραλλαγές και διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα χρώματα Φούξια και Ματζέντα. Το Φούξια είναι πιο πορφυρό ενώ το Ματζέντα είναι πιο κοκκινωπό. Όπως βεβαίως και τα άνθη της Φούξιας, τα ίδια, έχουν μία μεγάλη ποικιλία πορφυρών αποχρώσεων.

Η πρώτη αναφορά στο όνομα χρώματος Fuchsia στα Αγγλικά έγινε το 1892.

Το διαδικτυακό χρώμα Φούξια

Μίξη Χρωμάτων στο χρωματικό μοντέλο RGB
Εικόνα από wikipedia.org

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω στο χρωματικό μοντέλο RGB, που χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή όλων των χρωμάτων στις οθόνες τηλεοράσεων υπολογιστών και κινητών συσκευών, το χρώμα Φούξια και το χρώμα Ματζέντα είναι ακριβώς τα ίδια, (Δεκαεξαδικός κωδικός #FF00FF) και παράγονται με την ανάμειξη του Μπλε και του Κόκκινου φωτός, σε ίσες αναλογίες και στη μέγιστη έντασή τους. Στο σύστημα χρωμάτων X11 ονομάζεται "Magenta" και στο σύστημα χρωμάτων της HTML ονομάζεται "Fuchsia"

Παραλλαγές του χρώματος Φούξια

Το Φούξια έχει πολλές παραλλαγές μεταξύ των οποίων και οι παρακάτω:

Παλ Φούξια ή Φούξια ανοιχτό, Γαλλικό Φούξια, Φάσιον Φούξια, Φούξια ροζέ, Πορφυροκόκκινο, Φούξια πορφυρό, Βαθύ Φούξια (Crayola), Φάνταγκο, Αντίκ Φούξια, Ρέντμπερι

Εκκρεμεί σύνδεσμοι με τις παραλλαγές του Φούξια, τεκμηρίωση για το Φούξια της Crayola, Επέκταση, Συσχέτιση με το Ματζέντα της εκτύπωσης, συσχετίσεις