Γαλάζιο

Άλλες Ονομασίες
Κυανό, Άκουα, Cyan, Aqua
Γαλάζιο, Κυανό (Cyan)

Το γαλάζιο ή κυανό (cyan) είναι ένα πρασινωπό μπλε φωτεινό χρώμα το οποίο προκύπτει από φως με μήκος κύματος μεταξύ 490 έως 520 nm, ανάμεσα στα μήκη κύματος του μπλε και του πράσινου.

Εδώ σε αυτή τη σελίδα αναφερόμαστε στο γαλάζιο (Cyan) όπως αυτό ορίζεται στο προσθετικό μοντέλο RGB και δεν πρέπει να συγχέεται με το Γαλάζιο της εκτύπωσης στο αφαιρετικό μοντέλο CMYK. Στο αφαιρετικό σύστημα χρωμάτων (CΜYK) που χρησιμοποιείται κυρίως στην έγχρωμη εκτύπωση, το χρώμα που έχει το ίδιο όνομα, και αναφέρεται πολλές φορές και ως "γαλάζιο της τετραχρωμίας" ή "κυανό" ή "Γαλάζιο της εκτύπωσης" ή και "Μπλε της τετραχρωμίας" - όπως έχει επικρατήσει να λέγεται στην ορολογία της βιομηχανίας εκτύπωσης - είναι διαφορετικό, δεν είναι τόσο έντονο και φωτεινό, και είναι ένα από τα βασικά χρώματα μαζί με το Ματζέντα, το Κίτρινο και το Μαύρο.

Στο χρωματικό μοντέλο RGB, (προσθετικό σύστημα χρωμάτων), που χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή όλων των χρωμάτων στις οθόνες υπολογιστών, τηλεόρασης και κινητών συσκευών,το γαλάζιο δημιουργείται από την ανάμειξη ίσων ποσοστών πράσινου και μπλε φωτός.

Το Γαλάζιο χρώμα είναι το συμπληρωματικό του Κόκκινου (παράγεται από την αφαίρεση του κόκκινου φωτός από το λευκό φως). Αναμιγνύοντας κόκκινο φως και γαλάζιο φως σε κατάλληλες εντάσεις σε μαύρη οθόνη, θα παραχθεί λευκό φως. 

Το εδώ Γαλάζιο χρώμα (διαδικτυακό) είναι συνώνυμο με το Άκουα και χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό όνομα. Άλλα χρώματα που είτε μοιάζουν ή βρίσκονται κοντά στην περιοχή του γαλάζιου είναι το Τίλ, το Τιρκουάζ, το Μπλε ηλεκτρίκ, το Ακουαμαρίνα αλλά και άλλα διάφορα πρασινο-μπλέ χρώματα.

Εκκρεμεί σύνδεσμος στο πράσινο και μπλε, Ματζέντα, Μαύρο, CMYK, Αφαιρετικό σύστημα, RGB, Προσθετικό σύστημα, Κόκκινο, συμπληρωματικό, Ακουαμαρίνα, Τιλ, Τιρκουάζ, Μπλε Ηλεκτρίκ, Άκουα κ.λ.π.