Γαλάζιο (Εκτύπωσης)

Από colornames.gr Δημιουργήθηκε: Παρασκευή, Δεκέμβριος 16, 2016 - 14:47 Ενημερώθηκε: Παρασκευή, Δεκέμβριος 16, 2016 - 20:28
Άλλες Ονομασίες
Cyan,Γαλανό, Μπλε τετραχρωμίας
To Γαλάζιο χρώμα της Εκτύπωσης, Cyan

Το Γαλάζιο της εκτύπωσης είναι το ένα από τα βασικά χρώματα που χρησιμοποιείται στην τετραχρωμία, μέθοδο εκτύπωσης που χρησιμοποιείται στην τυπογραφία και στους έγχρωμους ψηφιακούς εκτυπωτές (ink-jet και Λέιζερ) και γενικά στη βιομηχανία εκτύπωσης. Πρόκειται για μία αφαιρετική μέθοδο μίξης χρωμάτων και το γαλάζιο που χρησιμοποιείται σε αυτήν τη μέθοδο, αν και έχει το ίδιο όνομα με το γαλάζιο που χρησιμοποιείται στην προσθετική μέθοδο RGB, έχει εντελώς διαφορετική εμφάνιση.

Στα αγγλικά αναφέρεται ως Cyan (προφέρεται σάια(ε)ν) και ονομάζεται επίσης ως "Process Cyan", "Pigment Cyan", "Printer's Cyan" ή ακόμα και "Cyan subtractive primary" μια και είναι το πρώτο χρώμα στο μοντέλο CMYK όπου μαζί με το Ματζέντα (Magenta), το Κίτρινο (Yellow)  και το Μαύρο (Key) αναπαράγονται όλα τα χρώματα της τετραχρωμίας.

Το χρώμα που φαίνεται εδώ είναι μία προσέγγιση του χρώματος Cyan καθώς εδώ γίνεται μία εξομοίωση αφού το χρώμα που βλέπετε στην οθόνη του υπολογιστή σας ή της κινητής σας συσκευής χρησιμοποιεί την προσθετική μέθοδο για την αναπαραγωγή των χρωμάτων. Και επίσης να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει στάνταρ τρόπος να μετατρέψουμε με ακρίβεια το χρώμα που παράγεται με τη μέθοδο τετραχρωμίας στην οθόνη του υπολογιστή, όπως βεβαίως ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή η μέθοδος της τετραχρωμίας δεν μπορεί να αναπαραστήσει στο εκτυπωμένο χαρτί το γαλάζιο της μεθόδου RGB. Το γαλάζιο του μοντέλου RGB είναι πολύ πιο "ζωντανό" και "φωτεινό" χρώμα από αυτό του γαλάζιου της εκτύπωσης.