Ινδικό

Από colornames.gr Δημιουργήθηκε: Τετάρτη, Δεκέμβριος 14, 2016 - 14:48 Ενημερώθηκε: Πέμπτη, Δεκέμβριος 15, 2016 - 19:50
Άλλες Ονομασίες
Indigo, Λουλακί, Λουλάκι
Ινδικό, Indigo

Το Ινδικό θεωρείται παραδοσιακά ως ένα χρώμα του ορατού φάσματος, όπως επίσης και ένα από τα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου: το χρώμα που βρίσκεται ανάμεσα στο Μπλε και το Βιολετί. Αν και το Ινδικό θεωρείται ένα από τα επτά κύρια φασματικά χρώματα πολλές πηγές δεν συμφωνούν όσον αφορά την ακριβή θέση του στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα

Το Ινδικό είναι ένα βαθύ και λαμπερό χρώμα κοντά στο Μπλε του χρωματικού κύκλου (ενός από τα βασικά χρώματα στο χρωματικό πεδίο RGB) όπως επίσης είναι κοντά σε κάποιες παραλλαγές της Ουλτραμαρίνας. Στα ελληνικά μπορεί να αναφέρεται και ως Λουλακί που είναι πιο κοντά στο μπλε.

Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στο όνομα χρώματος Indigo στα αγγλικά έγινε το 1289.

Όπως συμβαίνει και με άλλα ονόματα χρωμάτων (πχ. το Πορτοκαλί, το Ροζέ και το Βιολετί) που πήραν το όνομά τους από αντικείμενα που υπάρχουν στον φυσικό μας κόσμο το ίδιο συνέβη και με το Ινδικό. Το Ινδικό (Indigo) πήρε το όνομά του από τη χρωστική Indigo που παράγεται από το φυτό Indigofera tinctoria και τα σχετικά με αυτό είδη.

Διάκριση ανάμεσα στους τέσσερις κύριους τόνους του χρώματος Ινδικό

Εκκρεμεί επέκταση στους τόνους και σχετικοί σύνδεσμοι, Αποσαφήνιση με το Λουλάκι, Προσθήκη του διαδικτυακού Indigo και της αντίστοιχης χρωστικής (Λουλάκι)