Μωβ

Άλλες Ονομασίες
Μωβ, Μοβ, Mallow, Mauve
Μωβ, Μοβ, Mallow, Mauve

Το Μωβ χρώμα είναι μία παλ (ανοιχτή) απόχρωση του πορφυρού χρώματος. Σε αυτή τη σελίδα φαίνεται το Μωβ ακριβώς όπως ορίζεται από το "Λεξικό των χρωμάτων" των Maerz and Paul, χρώμα το οποίο στα ελληνικά αναφέρεται και ως απόχρωση του ροζ. Στα ελληνικά έχει επικρατήσει να ονομάζουμε Μωβ πιο σκούρα χρώματα όπως το πορφυρό και το Ιώδες (ή Βιολετί) το οποίο είναι μάλλον λανθασμένο. Γενικά το Μωβ συγχέεται με πολλά άλλα χρώματα όπως τα "ιόχρους, βιολετής, μαβί, ιώδης, μενεξεδής, πορφύρα, ιώδες, μοβ, πορφυρός, μωβ, βιολετί, μενεξεδί, ιόχρουν, πορφυρό, μαβής, βιολέ, βιολε). *******************************************

Το Μωβ πήρε το όνομά του από το χρώμα του άνθους της γνωστής σε εμάς μολόχας (Mallow). Στα ελληνικά, το όνομα που χρησιμοποιείται έχει γαλλική προέλευση (Mauve). 

Το Μωβ στα ελληνικά έχει επικρατήσει να γράφεται με ωμέγα (Μωβ) αν και θεωρείται ότι πρέπει πιο σωστά να γράφεται με όμικρον (μοβ) επειδή πρόκειται για ξένη λέξη και πρέπει να γράφεται στην απλούστερη μορφή.

\r\n\r\n

(Δεν πρέπει να συγχέεται με το μαβί, ή μαβής που είναι το μπλε στα τούρκικα και πολλές φορές χρησιμοποιείται στα ελληνικά για την απόδοση του μπλε χρώματος)

\r\n\r\n

Εκκρεμεί επέκταση και σύνδεσμοι

\r\n