Μπλε

Από colornames.gr Δημιουργήθηκε: Τρίτη, Νοέμβριος 29, 2016 - 11:54 Ενημερώθηκε: Τετάρτη, Δεκέμβριος 14, 2016 - 13:57
Άλλες Ονομασίες
Κυανό, Μπλου, Blue
Μπλε, Κυανό, Μπλου, Blue

Το Μπλε είναι το χρώμα ανάμεσα στο βιολετί (ιώδες) και το πράσινο στο φάσμα του ορατού φωτός. Το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται το χρώμα ως μπλε όταν παρατηρεί φως με μήκος κύματος από 450 έως 495 νανόμετρα.

Το Μπλε και η θέση του στο ορατό φάσμαΤα μπλε με ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα (μικρότερα μήκη κύματος) αρχίζουν βαθμιαία να γίνονται βιολετί ενώ αυτά με μεγαλύτερα μήκη κύματος, βαθμιαία, φαίνονται περισσότερο πράσινα. Το "καθαρό" μπλε που βρίσκεται στη μέση, έχει μήκος κύματος 470 νανόμετρα (47 Ångströms). Το μπλε είναι ένα από τα βασικά χρώματα στη ζωγραφική αλλά και στην παραδοσιακή θεωρία των χρωμάτων όπου μαζί με την κίτρινη και την κόκκινη χρωστική μετά από ανάμειξη, προκύπτει μία πολύ μεγάλη γκάμα χρωμάτων.

 

Από την ανάμειξη του μπλε και του κόκκινου προκύπτουν βιολετί χρώματα και από την ανάμειξη του μπλε και του κίτρινου προκύπτουν πράσινες αποχρώσεις. (Εκκρεμεί σύνδεσμος προς αποχρώσεις). Το μπλε είναι επίσης ένα από τα βασικά χρώματα του χρωματικού μοντέλου RGB που χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή όλων των χρωμάτων στην τηλεόραση, στις οθόνες υπολογιστών και κινητών συσκευών.

Η ονομασία του χρώματος μπλε, προέκυψε από την αγγλική  bleu ή blewe, από την γαλλική bleu, μια λέξη γερμανικής προέλευσης.

Το μπλε είναι το χρώμα του καθαρού ουρανού. Το χρώμα του ουρανού έχει αυτό το χρώμα από το οπτικό φαινόμενο γνωστό ως μοριακή σκέδαση (ή σκέδαση Rayleigh) σύμφωνα με το οποίο όταν το φως του ήλιου διέρχεται από την ατμόσφαιρα, τα μήκη κύματος του μπλε χρώματος σκεδάζονται περισσότερο από τα μόρια του οξυγόνου και του αζώτου. Το ίδιο φαινόμενο παρουσιάζεται και στην περίπτωση των μπλε ματιών καθώς δεν υπάρχει μπλε χρωστική στα μάτια. Επίσης μπλε είναι και τα αντικείμενα που φαίνονται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις λόγω του φαινομένου γνωστού ως ατμοσφαιρική προοπτική.

Το μπλε χρησιμοποιείται στην τέχνη και διακόσμηση από τους αρχαίους χρόνους. Το Λάπις Λάζουλι, ένας ημιπολύτιμος λίθος με βαθύ μπλε χρώμα που προέρχεται από ορυχεία στο Αφγανιστάν, χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο για κοσμήματα και ως διακοσμητικό στοιχείο αλλά και αργότερα στην Αναγέννηση για τη δημιουργία της χρωστικής Μπλε Μαρίν (Ουλτραμαρίνα, Ultramarine, Oltremare) που είναι και η πιο ακριβή χρωστική από όλες.

Το μπλε είναι το πιο σημαντικό χρώμα στον Ιουδαϊσμό. Στο Μεσαίωνα, το βαθύ μπλε χρησιμοποιήθηκε για τα βιτρό παράθυρα των καθεδρικών ναών. Ξεκινώντας από τον 9ο αιώνα κινέζοι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν κοβάλτιο για τη δημιουργία μπλε και λευκής πορσελάνης. Για τον χρωματισμό των ρούχων χρησιμοποιήθηκε χρωστική από Ισάτη στην Ευρώπη και από Indigo στην Αφρική. Από το 1828 αναπτύχθηκαν συνθετικές μπλε χρωστικές ουλτραμαρίνες οι οποίες αντικατέστησαν βαθμιαία τις χρωστικές από ορυκτά αλλά και τις φυτικές βαφές.

Οι ζωγράφοι Πιερ Ωγκύστ ΡενουάρΒίνσεντ βαν Γκογκ αλλά και άλλοι πολλοί ζωγράφοι του τέλους του 19ου αιώνα χρησιμοποίησαν το μπλε ουλτραμαρίνα και το μπλε κοβαλτίου για να απεικονίσουν όχι μόνο τη φύση αλλά και την έκφραση της ψυχικής διάθεσης και των συναισθημάτων.

Εκκρεμεί σύνδεσμος βιολετί, ιώδες,κίτρινο, Ουλτραμαρίνα και Μπλε Μαρίν, μπλε κοβαλτίου