Καφέ

Από colornames.gr Δημιουργήθηκε: Πέμπτη, Δεκέμβριος 15, 2016 - 13:35 Ενημερώθηκε: Δευτέρα, Δεκέμβριος 19, 2016 - 20:42
Άλλες Ονομασίες
Καφετί, Brown
Καφέ, Brown

Το Καφέ είναι ένα σύνθετο χρώμα. Στη ζωγραφική αλλά και στο χρωματικό μοντέλο CMYK που χρησιμοποιείται στην εκτύπωση, το καφέ φτιάχνεται με συνδυασμό κόκκινου, μαύρου και κίτρινου χρώματος ή με ροζ και μαύρο ή με κόκκινο, κίτρινο και μπλε. Στο χρωματικό μοντέλο RGB που χρησιμοποιείται στις οθόνες υπολογιστών, τηλεοράσεων και κινητών συσκευών, το καφέ φτιάχνεται με κόκκινο και πράσινο σε συγκεκριμένες αναλογίες.

Το καφέ χρώμα συναντάται ευρέως στη φύση, στο ξύλο, στο έδαφος, στα μαλλιά και στα μάτια των ανθρώπων και ως χρωστική στο δέρμα μας. Το καφέ είναι το χρώμα του σκουρόχρωμου ξύλου και του πλούσιου χώματος. Σύμφωνα με έρευνες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη το καφέ είναι το λιγότερο δημοφιλές χρώμα του πληθυσμού και συχνά συνδέεται με την απλότητα, το χωριάτικο και τη φτώχεια.

Το χρώμα καφέ στα ελληνικά, αλλά και σε πολλές άλλες γλώσσες, πήρε το όνομά του από το γνωστό σε όλους μας ρόφημα του καφέ. Στα αγγλικά αναφέρεται ως brown και υπάρχει άλλο όνομα χρώματος για το ρόφημα του καφέ το Coffee και αντιπροσωπεύει το χρώμα των κόκκων του καφέ που έχουν καβουρδιστεί. Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του ονόματος στα αγγλικά (ως brown) έγινε το 1000.

Εκκρεμεί επέκταση, σύνδεση με τις αποχρώσεις όπως καστανό, κανελί, σοκολατί και coffee κ.λ.π.