Κόκκινο

Από colornames.gr Δημιουργήθηκε: Σάββατο, Νοέμβριος 26, 2016 - 20:34 Ενημερώθηκε: Τρίτη, Οκτώβριος 27, 2020 - 00:13
Άλλες Ονομασίες
Ερυθρό, Red
Κόκκινο ή ερυθρό, Red

Το Κόκκινο χρώμα ή Ερυθρό, βρίσκεται στη μία άκρη του φάσματος, με τα μεγαλύτερα μήκη κύματος, του ορατού φωτός, στο αντίθετο άκρο του ιώδους (βιολετί). Το φως με ακόμα μεγαλύτερα μήκη κύματος που βρίσκεται εκτός του ορατού φάσματος λέγεται υπέρυθρο. Επειδή το κόκκινο βρίσκεται στο άκρο του φάσματος προς την υπέρυθρη ακτινοβολία που ουσιαστικά είναι θερμότητα, γι' αυτό θεωρείται και θερμό χρώμα, σε αντίθεση με τα μπλε που είναι ψυχρά χρώματα.

Το Κόκκινο χρώμα πήρε το όνομά του από το γνωστό πουρνάρι, (Δρυς η κοκκοφόρος, Quercus coccifera) ή πρίνος. Αυτό το είδος βελανιδιάς οφείλει την ονομασία του στους κόκκους ερυθρού χρώματος που σχηματίζουν οι προνύμφες του εντόμου Kermes vermilio μέσα στα φύλλα, όπου φωλιάζουν (Πριονοκούκι). Οι νύμφες του εντόμου χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιετίες για την παρασκευή κόκκινης βαφής.

Το Κόκκινο είναι ένα από τα βασικά χρώματα της προσθετικής μεθόδου αναπαραγωγής χρωμάτων RGB, όπου μαζί με το πράσινο και το μπλε αναπαράγονται όλα τα χρώματα στις οθόνες υπολογιστών, τηλεοράσεων και κινητών συσκευών. Επίσης το Κόκκινο αποτελεί ένα από τα βασικά χρώματα, μαζί με το κίτρινο και το μπλε, στο αφαιρετικό χρωματικό μοντέλο RYB και στον παραδοσιακό χρωματικό κύκλο που χρησιμοποιείται από ζωγράφους και καλλιτέχνες. Το φως με ακόμα μεγαλύτερα μήκη κύματος που βρίσκεται εκτός του ορατού φάσματος λέγεται υπέρυθρο.

Το συμπληρωματικό χρώμα του Κόκκινου είναι το πράσινο και με την ανάμειξη κόκκινου και πράσινου χρώματος παράγεται γκρι καφέ ή χρώμα κοντά στο μαύρο. Με την ανάμειξη Κόκκινου και Μπλε χρώματος θα προκύψει το μωβ, ενώ ανάμειξη του κόκκινου και του Κίτρινου δίνει πορτοκαλί.

Τα κόκκινα χρώματα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Έτσι θα δούμε κόκκινα, όσον αφορά την φωτεινότητά τους, που ξεκινούν από τα ανοιχτά ροζ έως τα σκούρα κόκκινα μαρόν και μπουργκουντί και κόκκινα με ποκιλία στην απόχρωσή τους (χροιά), από τα λαμπερά πορτοκαλί-κόκκινα σκάρλετ ή βερμιγιόν έως τα κοκκινο-μπλέ Kριμσόν (Crimson).

Το Κόκκινο είναι το συμπληρωματικό χρώμα του Γαλάζιου.

Εκκρεμεί επέκταση στην αρχή